Sprekers

Jennifer Jones

Welkom door de inkomend Rotary International President

room
Copraloods – 11.05

Jennifer Jones, lid van Rotary Club Windsor-Roseland in Canada, wordt President van Rotary International in het jaar 2022-23. De eerste vrouwelijke President in de 115-jarige geschiedenis van Rotary!

Als eerste vrouwelijke President begrijpt Jones hoe belangrijk het is om de Diversity, Equity, and Inclusion (DEI)-verklaring van Rotary na te leven.

“By telling our story and inspiring to do more each day we imagine Rotary. Together there is no limit to what we can achieve”

Jennifer Jones

Sharon Dijksma

Opening Rotary Festival Nederland 2022

room
Copraloods – 11.00

Burgemeester van Utrecht, mevrouw Sharon Dijksma, verricht de openingshandeling van het Rotary Festival.

Harriette Verweij

Dagvoorzitter

Harriette Verwey groeide op in Suriname, studeerde in Leiden en begon als basisarts in Schiedam. Later specialiseerde zij zich in “Gender en hartfalen” en zette zich in voor een speciale aanpak van hartziekten bij vrouwen. Mede doordat zij geregeld optrad in de media, is de aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen flink toegenomen.

Harriette Verwey was de eerste zwarte gouverneur van Rotary Zuid-Holland, was voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting Etnische Zakenvrouwen Nederland, en is docent aan de Weekendschool voor kinderen uit Leidse achterstandswijken.

Charles Groenhuijsen

Infotainment

room
Copraloods – 11.45 / 14.00 / 15.30

Charles Groenhuijsen nodigt gedurende de dag interessante sprekers uit die aan zijn drie tafels hun presentatie toelichten. En Charles zou Charles niet zijn als hij met zijn doortastende vragen geen interessante invalshoeken weet op te sporen.

Nic Balthazar

Rotary verandert de klimaatverandering

room
Copraloods – 12.30
room
Zaal 2C – 15.15

Nic Balthazar is theater- televisie en filmmaker (met internationaal bekroonde langspeelfilms als BEN X, TOT ALTIJD, EVERYBODY HAPPY).

Als Vlaams milieu- en klimaatactivist probeert hij al bijna 20 jaar te sensibiliseren rond klimaatverandering met documentaires, televisieprogramma’s als het KLIMAATBETOOG en video-clips als ‘The Big Ask’ of ‘Dance for the Climate’.  Zijn actie SING FOR THE CLIMATE waaierde zo bv. uit over 42 landen.  Hij is één van de oprichters van de Belgische KLIMAATZAAK, en produceerde met zijn eigen productiehuis een internationale docu over klimaatrechtszaken, aan de hand van het verhaal vande Nederlandse ‘klimaatadvocaat’ Roger Cox. ‘DUTY OF CARE’ won na zijn première in maart alvast de publieksprijs op het festival DOCVILLE.

We need to wake up. We need to wise up. We need to open our eyes, and do it now.

Nic Balthazar

Babette Porcelijn

Uw slagkracht voor het ‘Happy 2050’ scenario

room
Stomerij – 14.45

Babette Porcelijn is initiatiefnemer van ’Think Big Act Now’ en schrijver van het boek De Verborgen Impact (2016). Zij maakt inzichtelijk wat er op wereldschaal gebeurt (Think Big) en vertaalt dit naar een duurzaam dagelijks leven (Act Now). Ze legt blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid bloot, en ze ontwikkelde een verfrissende methode voor het verduurzamen van je lifestyle. Onderdelen hiervan zijn een top tien grootste impact op het ecosysteem, tips om dingen minder-beter-anders te doen en een Ecopuntensysteem. In 2021 verscheen Het happy 2050 scenario – alles wat je kunt doen voor een gelukkige wereld. Een plan van aanpak voor een veilige planeet, een geïnspireerde crew, een integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen op welzijn voor iedereen.

“Wég met de mantra ‘alle beetjes helpen’; grote stappen hebben meer effect!”

Babette Porcelijn

Martina Vijver

Over de chemische wereld en de ecotoxicologische grenzen

room
Stomerij – 13.00
room
Zaal 24 (1e verdieping) – 14.15

Martina G. Vijver is sinds 2017 hoogleraar Ecotoxicologie aan het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden. Vijver bestudeert met behulp van modellering en laboratorium experimenten het gedrag, de opname en de effecten die chemische stoffen en nanomaterialen veroorzaken in een verscheidenheid aan ongewervelde organismen en vissenlarven. Daarnaast speelt een deel van het onderzoekswerk van de groep van Vijver zich af in de onderzoeksfaciliteit Levend Lab (uit crowdfunding ontstaan) alwaar experimenten uitgevoerd worden in 36 proefsloten. Het laboratoriumwerk naast het veldwerk in een gecontroleerde omgeving is een spannende en noodzakelijke combinatie. De wetenschappelijke onderzoeksresultaten vanuit de onderzoeksgroep van Vijver worden veelvuldig vertaalt naar beleid. Ze heeft meer dan 150 peer-reviewed publicaties op haar naam staan die wereldwijd geciteerd worden. Ze heeft bijgedragen aan 2 verschillende tekstboeken voor het onderwijs op het gebied van de milieuwetenschappen. Regelmatig staat haar werk in populaire tijdschriften, en is ze gast op radio & tv (o.a. Zembla, De Monitor, Atlas) en geeft publieke lezingen (o.a. Science & Cocktails, Universiteit van Nederland, TedX). Ze ontving diverse prijzen, waaronder de World Cultural Council in 2017 voor het uitdragen van wetenschappelijke onderzoeksresultaten.

Veel, beter, echt

Martina Vijver

Sanj Srikanthan

Climate Crisis; driving global displacement

room
Zaal 25 (1e verdieping) – 12.45

Sanj joined the ShelterBox team in December 2019. Sanj spent 10 years at the International Rescue Committee (IRC), where he was Senior Vice President, Europe and Executive Director, UK.

In a previous role at IRC as Emergency Field Director, Sanj managed responses in Mali, Syria, Liberia, Lebanon and Turkey. Earlier in his career, Sanj worked for UN OCHA (the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) and was previously a Captain in the British Army. He has been at the forefront of human displacement triggered by a changing climate, and the suffering it creates. Sanj is passionate about finding solutions to the crisis to come: living on a harsher planet and finding ways to make communities more resilient in the face of disaster.

Our changing climate is creating an unprecedented need for emergency shelter around the world.

Also speaking:

Alex Youlthen – Rotary Partnership Manager
Kerry Atkins – International Giving Officer

“I am passionate about finding solutions to the crises to come, the challenges of climate change and conflict driving increased displacement around the world. ShelterBox and Rotary share the common ethos and commitment to serving to change lives. Together we can support people who are faced with living on a harsher planet and find ways to make communities more resilient in the face of disaster.”

Sanj Srikanthan

Motalib Weijters

Stop Cervical Cancer!

room
Zaal 25 (1e verdieping) – 11.45

Rowshan Jahan

Women Empowerment in achieving equal rights, dignity and peace

room
Zaal 25 (1e verdieping) – 11.45

Motalib (1971) is geboren in Bangladesh en richt zich, naast zijn ondernemerschap, op verbetering van de leefomstandigheden in zijn geboorte streek. Vanaf 1994 zette hij zich succesvol in voor water en sanitatie projecten en hij vestigde een ziekenhuis. In dit ziekenhuis worden o.a. vanaf 2013 jonge vrouwen via een nieuwe methode gescreend op baarmoederhalskanker. Inmiddels (2022) zijn er ruim 15.000 vrouwen gescreend en daarvan 300 succesvol behandeld. Vanwege het succes van de behandeling en de lage kosten, heeft Motalib de ambitie om dit programma breder in Bangladesh aan te bieden, en mogelijk ook nog daarbuiten.

Het werk van Motalib is niet onopgemerkt gebleven; tijdens de Internationale Conventie in Houston (2022) zal hij geëerd worden met de Rotary onderscheiding Champion Empowering Girls. Er worden maar zes van dergelijke onderscheidingen uitgereikt.

Red het leven van een vrouw en je red een hele gemeenschap”

Motalib Weijters

IHE Scholarship programma

room
Zaal 25 (1e verdieping) – 14.30

Deze presentatie wordt in twee delen gegeven.
Het eerste deel door Jennife Dumalag-Borong uit Davao, Filipijnen.
Zij is student Water Management and Governance aan de IHE Delft. De titel van de presentatie: Thirst and Tears: A Girl Child’s Water Tale.

Jennife heeft gewerkt als Divisiemanager juridische diensten van Davao City Water District. Zij is lid van een landelijke Filipijnse commissie voor gender en ontwikkeling.
Master Bestuurskunde en Juris Doctor Advocaat, specialist openbare aanbestedingen en gender en ontwikkeling.

Bas Hendriksen vertelt in het tweede deel over zijn ervaringen als uitwisselingsstudent Water Management aan de universiteit van San Carlos, Filipijnen. Bas is lid van Rotaryclub ‘s-Gravenhage Noord en heeft zitting in het Rotary IHE Delft scholarship comité.

One year study abroad: a life changing experience”

Bas Hendriksen

Rotary – making change happen… building one’s “capacity to do” and “capacity to be”.”

Jennife Dumalag-Borong

Meta Roestenberg

Infectieziekten zonder grenzen: over ongelijkheid in de ontwikkeling en distributie van vaccins

room
Stomerij – 15.30

Het ontwikkelen van nieuwe vaccins voor infectieziekten wordt ingewikkelder en duurder. De roep naar duurzame onderzoeksmethoden klinkt daardoor steeds luider. Prof. dr. Meta Roestenberg zet zich in om de internationale ontwikkeling van vaccins sneller en efficiënter te laten verlopen. Ze is per 1 maart 2021 aangesteld als hoogleraar Humane modellen voor vaccinontwikkeling aan het Leiden University Center for Infectious Diseases (LU-CID), onderdeel van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Roestenberg doet samen met haar team al jaren onderzoek naar humane infectiemodellen voor vaccinontwikkeling.

“It’s only impossible until it’s done”

Nelson Mandela

Andreas Wismeijer

Het thuiswerkende brein: hoe kun je efficiënt hybride werken?

room
Zaal 27 (1e verdieping) – 11.45

Geheimen: de psychologie van wat we niet vertellen

room
Zaal 25 (1e verd) – 15.45

Een gedreven onderzoeker die graag verhalen vertelt: dit is al meer dan 15 jaar Andreas in een notendop. Na zijn studie psychologie aan Tilburg University ging hij naar Barcelona om verder te studeren en kreeg bijna direct een baan aangeboden aan de Universitat Autònoma de Barcelona vanwege zijn aanstekelijke passie voor het vak. Zo zat hij geregeld op dezelfde dag ín de schoolbanken én stond hij ervoor. En hij is nooit opgehouden dit te doen. Zelf nieuwe dingen leren en die met aanstekelijk enthousiasme overbrengen op anderen, dáár ligt zijn kracht.

“De waarheid is zelden puur en nooit simpel”

Oscar Wilde

Lotta Croiset van Uchelen

De Rotarian als bedreigde diersoort. Opmerkelijk nieuws?

room
Stomerij – 16.45

Zowel op mijn werk bij Schuberg Philis als Customer Director als President bij de Unie van Soroptimists clubs herken ik als mijn bijdrage aan ‘het systeem’:
– Complexe problemen structureren tot een overzichtelijke keuze in oplossingsrichtingen
– Stakeholder management zowel bij de klant als bij collega/teamleden
– Luisterend naar ieders argument
– Empowerment van iedereen in het systeem, ownership voor keuzes
– I live and breath ‘zelf sturendheid’

De resultante van dit alles is dat het OS van een (klanten/vrijwilligers)team maak ik hygienisch, zelf organiserend. Er ontstaat een archipel ipv een losse eliandengroep met veel onderlinge verbingen.

“Zalm eten of champagne drinken voor het goede doel is niet meer van deze tijd. Actievoeren wel.”

Lotta Croiset van Uchelen

Anneke Assen en
Youetta de Jager

Empowering Girls. Wat kunnen wij Rotarians doen?

room
Zaal 27 (1e verdieping) – 14.30

Helaas hebben meisjes nog steeds een achterstand ten opzichte van jongens wanneer het gaat over onderwijs en kansen op de arbeidsmarkt. Overal op de wereld, maar niet overal op dezelfde wijze. President RI 2021-2022 Shekhar Mehta heeft voor dit thema aandacht gevraagd van alle Rotarians onder de titel: Empowering Girls – Kansen voor Meisjes.

Rotarians moeten zich bewust worden van dit probleem en kunnen hieraan werken, zodat het leven van miljoenen meisjes verbetert. Taboes moeten doorbroken worden: recht op onderwijs voor meisjes, op werk, geen menstruatie-armoede, geen kindhuwelijken, geen genitale verminking, geen zwangerschappen op jonge leeftijd en geen meisjeshandel. Dit kan door betere scholing, hygiënische omstandigheden en medische voorzieningen. Hierdoor worden meisjes krachtiger, gezonder, krijgen ze gezondere kinderen, (betere) banen en dragen ze bij aan de lokale economie.

“Elke Rotarian kan het leven van een meisje verbeteren”

Anneke Assen

“Een volk kent geen vooruitgang in intelligentie, zo lang vrouwen achterblijven. Vrouwen zijn de dragers van een beschaving.”

Raden Ajeng Kartini

Marian Spier

Financiële inclusie leidt tot gendergelijkheid

room
Stomerij – 16.15

Hallo. Ik ben Marian, een social impact & culture strateeg. Mijn werk richt zich op projecten die sociale impact hebben en culturele verandering teweegbrengen. Ik hou ervan om mensen te zien uitblinken en ik moedig anderen dan ook graag aan. Als pleitbezorger voor inclusie, draait mijn werk vaak om teruggeven en het creëren van kansen voor minderbedeelden. Als oprichter van TEDxAmsterdamWomen en FEM-START heb ik het geluk gehad om wereldwijd ruimte te creëren voor vrouwen, millennials en ondernemers om hun stem te laten horen. Of het nu gaat om spreken, coachen, adviseren of in mijn rol als bestuurslid, mijn werk brengt mij in contact met veel mensen uit verschillende richtingen. Als sociaal ondernemer is impact mijn grootste drijfveer.

Meer informatie over de spreker is te vinden op: iamarian.nl.

“Niemand is perfect. Dat je fouten maakt, wil niet zeggen dat je ergens niet goed in bent.”

Marian Spier

Urs Klemm

Director Rotary International

room
Copraloods – 15.15

Sinds hij in 1994 lid werd van Rotary, was Urs Klemm vertegenwoordiger van de Council on Legislation, betrokken bij als Rotary Foundation-coördinator en adviseur schenkingen/belangrijke giften. Hij was ook mede-oprichter van de Swiss Rotary Foundation, die jaarlijks meer dan $ 1 miljoen aan donaties genereert, en de Rotarian Peace Projects Incubator, een gezamenlijk programma van Rotarians, Rotaractors en Rotary Peace Fellows dat vredesprojecten aanwijst en activeert. Klemm is lid van twee Rotary Fellowships (skiën en zeilen), is wandelgids bij de Zwitserse Alpenclub, speelt piano en studeert literatuur.

“Fortunately there is Rotary – otherwise we would have to invent it.”

Urs Klemm

Wendela Sandberg

EndPlasticSoup: wat kan jij met je Rotaryclub doen?

room
Zaal 24 (1e verdieping) – 13.00

Wendela Sandberg combineert in haar loopbaan het plezier in organiseren met de liefde voor de kunsten, ontwikkelingssamenwerking en de natuur. Ze organiseerde de eerste concerten van het Nederlands Theater Orkest (nu Maestro Jules Orkest)  en het eerste Cristina Deutekom Concours voor jonge zangers. Ze belandde op jonge leeftijd in het orkestmanagement van de Amsterdamse Bach Solisten en vervolgens werd ze op dertigjarige leeftijd algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Daarna zette ze het managen voort bij Plan Nederland en zag zo na de internationale concertzalen de  zelfkant van de maatschappij. Eind jaren negentig richtte ze haar eigen bedrijf op en werkt ze als ZZP’er voor diverse kunstorganisaties, stichtingen en gemeenten. De laatste jaren is ze steeds meer betrokken als bestuurder en vrijwilliger in diverse kunstinitiatieven en bij de natuur: Vechtplassencommissie, Natuurmonumenten. Ze is co-founder van EndPlasticSoup, een initiatief van Amsterdamse Rotary Clubs met als doel: in 2050 de oceanen plastic vrij te maken.

Ze speelt altsaxofoon in de  BigBadBruceBand, en hobo in een nonet.

“Change my life and Serve!”

Wendela Sandberg

Interact

Interact is de toekomst

room
zaal 26 (1e verdieping) – 12.45

Interact presenteert zich met een interactieve sessie waarbij de volgende Interacters zich voorstellen:

Lara Quist – voorzitter Interact Bergen op Zoom
Rosalie van Velden – secretaris Interact Bergen op Zoom
Evy van Keulen – lid van Interact Bergen op Zoom

Inkomend Gouverneur Anja Rijlaarsdam zal de sessie begeleiden.

“InterACT now for a beter world.”

Lara Quist

Arthur van der Lee

100 solutions to reverse climate change

room
Zaal 26 (1e verdieping) – 13.45

Als Project Manager van Dutch Climate Systems uit Meppel weet Arthur hoe je milieuvriendelijk te werk kunt gaan om ruimtes te koelen. Het bedrijf won in 2021 de XIC Innovation Award met de IceCube. Dat is ‘de airco van de toekomst’. Hij is zuinig, stoot geen broeikasgassen uit en ventileert.

“Cooling the Planet”

Arthur van der Lee

Franke Remerie

Landbouwgrond: het fundament onder de Nederlandse biodiversiteit

room
Zaal 26 – 15.00

Landbouwgrond: het fundament onder de Nederlandse biodiversiteit’

Franke Remerie (1957), getrouwd 3 volwassen kinderen. Woont al 30 jaar in de Achterhoek. Carrière gestart bij de Nederlandse Spoorwegen. Was op z’n 30e directeur van een dochteronderneming Transvision, met als belangrijkste product de Treintaxi. In 1999 voor zichzelf begonnen met interim managementfuncties in allerlei verschillende sectoren. Strategisch denker, met het besef dat het succes in de details zit. In 2019 bedacht hij Land van Ons vanuit het besef dat als we als burgers ook een eigen verantwoordelijkheid hebben en zeker niet op overheid en politiek moeten gaan wachten. Vanaf eind 2019 bestuursvoorzitter in deze snel groeiende organisatie die professioneel draait op mensen die een stuk van hun talent om niet inzetten voor het herstel van de biodiversiteit in ons agrarisch landschap.

Als het gaat om de kwaliteit van onze leefomgeving, dan zijn we als burgers veel te gemakzuchtig geworden

Franke Remerie

Aimee Romme

De eenzaamheid doorbreken; een landelijke succesformule dankzij lokale betrokkenheid

room
zaal 27 (1e verdieping) – 12.30

Aimee is verbinder, oplossingsgericht, pragmatisch en zet graag een stapje meer. Passie voor betekenisvolle maatschappelijke doelen en organisaties.

“Met heel ons hart slaan wij een brug tussen vergeten worden en aandacht krijgen.”

Aimee Romme

Elly Scheepers

Rotary Action Group for Diabetes in the Netherlands

room
zaal 27 (1e verdieping) – 13.30

Ik neem jullie graag mee naar de wereld van Rotary Actie Groepen. Dit zijn wereldwijde netwerken met een bepaald thema dat valt onder een van de 7 areas of focus van Rotary. Ik ben in Nederland actief voor het onderwerp diabetes.

In Nederland help ik Rotaryclubs met projecten over bewustwording van diabetes. Waar kun je aan denken? In eerste instantie gaat het over bewustwording. Daarnaast hebben we oog voor mensen met diabetes en we werken samen met andere professionele organisaties, om een zo groot mogelijk publiek te trekken.

Samenwerken met Rotary Action Group for Diabetes levert een lokale Rotary club veel aandacht op, want het is een echte Rotary activiteit. Denk eens aan een manifestatie op  de wereldwijde dag voor Diabetes op 14 november 2022.

Als ambassadeur voor Nederland verbind ik clubs en activiteiten in Nederland en daarbuiten. Want een Rotary Action Group werkt ook internationaal en Global Grants worden regelmatig uitgevoerd met ondersteuning van Rotary Action Group for Diabetes.

Waarom doe ik dit?

In eerste plaats omdat ik helaas ervaringsdeskundige ben. Bij toeval ontdekte mijn huisarts dat ik diabetes heb. Die boodschap kwam hard aan en sindsdien leid ik een ander leven. Een leven in de wetenschap dat diabetes een ernstige aandoening is. Een aandoening die “beheersbaar” is, maar echt wel meer inhoudt dan een dieet zonder suiker of koolhydraten.

In de Diabetes Action Group tref ik professionals en onderzoekers die dagelijks werken met en voor Diabetes. Een wereldwijd netwerk, want Diabetes komt op alle continenten van de wereld voor. De ziekte maakt geen onderscheid en is vaak onzichtbaar aanwezig.

Wil je er meer over weten, kom langs bij de presentatie.

“Let’s End Diabetes next”

Elly Scheepers

Rebecca Siebinga en
Nanning van der Hoop

Rotary Leerinstituut (RLI) workshop ‘meer kennis, meer Rotary’

room
Zaal 2C (1e verdieping) – 14.15

Veel Rotarians zijn betrokken bij activiteiten op clubniveau. De mogelijkheden die Rotary wereldwijd en op vele niveaus biedt, is vaak onbekend. Het Rotary Leerinstituut (RLI) laat die mogelijkheden zien. Dit leidt tot (nog) meer plezier in het lidmaatschap. En de uitwisseling van ideeën met leden van andere clubs leidt tot meer effectiviteit van onze wereldwijde organisatie. Kortom: Meer kennis, meer Rotary!

Over de sprekers:

Nanning van der Hoop:
Lid van RC Houten Castellum sinds 2004
Bestuurlijke functies vervuld in de club: secretaris, penningmeester, voorzitter
Bestuurslid RLI Nederland sinds 2015 (penningmeester, kennismanager, train-de-trainer)
Lid District Rotary Foundation Commissie sinds 2019 (Steward)

Rebecca Siebinga:
Lid van RC Drachten (2012)
Diverse functies in de club: secretaris, voorzitter, Programma cie., Global Grant cie., Community Service, International
Gouverneur 2019-2020 district 1590 – Noord-Nederland
RLI trainer (2019)
Voorzitter RLI Nederland (2020)
Initiatiefnemer/lid voorbereidingsgroep nieuwe Rotaryclub Leefklimaat in oprichting

Piet van Mourik en
Edward van der Zwaag

Lagerhuisdebat Vocational Service

room
zaal 24 (1e verd) – 11.45
room
zaal 24 (1e verd) – 15.15

Sociale determinanten van gezondheid verwijzen naar de omstandigheden waarin mensen opgroeien, wonen, werken en leven. Seksuele identiteit, migratie, leeftijd maar met name armoede leidt tot chronische sociale eenzaamheid dat gepaard gaat met uiteenlopende lichamelijke en psychische klachten. Voorbeelden zijn depressie, alcoholverslaving, cognitieve achteruitgang, hart- en vaatziekten, slaapproblemen en verminderde afweer. Sociale eenzaamheid leidt tot een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden.

Personalia

Drs. Edward van der Zwaag, lid van Rotaryclub Santpoort-Brederode. Bestuurslid Districtcommissie Vocational 1580.
Afgestudeerd Pedagoog, werkzaam als trainer communicatieve vaardigheden, Onderhandelen en Persoonlijk Leiderschap. Debater.

Drs. Piet van Mourik MSc MA, lid van Rotaryclub Purmerend-Waterland. Voorzitter Districtcommissie Vocational 1580.
Afgestudeerd Sociaal Geograaf, Planoloog, Organisatie- en Bestuurskundige, Gepensioneerd Organisatie adviseur  en nog werkzaam als Publicist en Columnist.

“Rotarians leven langer en blijven gezonder”

Xander de Bruine

Growing green cities – Floriade

room
zaal 26 (1e verdieping) – 11.45

Als Programma Manager van de Floriade Expo weet Xander de Bruine wat de betekenis is van groen in de stad.

“Nature loves Technology”

Xander de Bruine

Clasine Scheepers
en
Marga Oosterveld

Rotary Youth exchange = the future of Rotary

room
Zaal 25 (1e verdieping) – 13.45

De jeugd die met Rotary op pad gaan, krijgen de waarden en normen mee van Rotary. Die dragen ze in hun gastland uit, maar ook in Nederland als ze terugkomen. Elk jaar blijven exchangees betrokken bij Rotary. Eerst als Rotex om inkomende jongeren te begeleiden, soms al als Roteracter en nog later worden ze vaak zelf Rotarian. Rotary Youth Exchange is daarom de toekomst van Rotary en dan doen we samen in alle districten, met vele clubs en nog meer gastouders, gastbroertjes en gastzusjes. Come join the family. We staan met een stand op de beursvloer. Alle kids die weggaan zijn aanwezig. We houden ons wervelende verhaal van 13.45 tot 14.15 uur en we zijn makkelijk herkenbaar aan onze internationale oranje jasjes.

Personalia & cv

Clasine Scheepers
Rotary Club Huizen
inbound coordinator MDJC
gastouder 2015/16 en 2017/18 en 2019/20

Marga Oosterveld
Rotary Club Oosterwolde
outbound coordinator MDJC
uitwisselingsstudent Rotary 1988 – 1989
naar Rotary Club Gallup, New Mexico, USA

“Rotary Youth Exchange – serve to change young lifes & to change Rotary”

Clasine Scheepers

Louise Verra en
Ebed Litaay

Workshop Landelijke Leden Commissie

room
Zaal 2C (1e verdieping) – 11.45

Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Linda Baas

Water,  Sanitatie en Hygiene op Scholen in Arusha, Tanzania

room
Zaal 27 (1e verdieping) – 15.30

Personalia

Liduina J.S. Baas, gehuwd
14 september 1966 te Helmond
Nederlandse nationaliteit
woonachtig sinds 1994 te Tanzania

“Ieder kind verdient toegang tot schoon Drinkwater, een veilig Toilet en kennis omtrent Hygiëne”

Linda Baas

Menu